ESGLÉSIA DE SANTA MARIA
Confessió catòlica
Adreça: c/ de l’Església, s/n
Horaris de culte: Diumenge, a les 10 h
Mossèn Josep
Despatx parroquial: 972 758 721
L’església parroquial de Santa Maria d’Ullà va ser bastida a finals del segle XVIII, a la sagrera del poble a prop de l’antiga parròquia de Sant Andreu.
És un gran edifici neoclàssic de planta de creu llatina (àmplia nau amb capelles laterals, transsepte amb cúpula i capçalera rectangular). La portalada és d’arc rebaixat, emmarcada per falses columnes i coronada per una fornícula. El campanar, de planta quadrada, està inacabat. Al cambril, darrere l’altar major, es venera la imatge romànica de la Mare de Déu de la Fossa, talla de fusta policromada d’una gran bellesa, un dels exemplars més notables de l’època (primera meitat del segle XII) a la comarca.
Representa la verge amb el fill assegut a la falda, en posició de beneir. Sembla que el nom prové de la seva situació en la primitiva església de Sant Andreu, que, en ser colgada per la sorra, va ser anomenada amb el terme de fossa. Uns interessants goigs impresos a Girona en 1783 contenen la història de la troballa i dels miracles que se li atribuïen.
Al paviment de l’entrada de l’església hi ha dues làpides sepulcrals gòtiques de la segona església canonical de la família dels senyors feudals de Torroella. S’hi conservaven tres capitells romànics del segle XII de l’antiga canònica, els quals van passar el 1955 al Museu d’Art de Girona, juntament amb un porta pau i un calze del segle XV.