NOVES RESTRICCIONS I MESURES PER LA COVID-19 FINS AL 17 DE GENER

Detallem totes les mesures i restriccions a Catalunya vigents a partir del 7 de gener i durant 10 dies

La Generalitat ha anunciat noves restriccions i mesures a Catalunya per frenar els contagis de covid després de les vacances de Nadal i la flexibilització de les restriccions. Bàsicament, el govern català ha endurit les mesures que ja estaven en vigor dins del pla de desescalada previst amb l’objectiu de reduir la interacció social.

Confinament municipal durant 10 dies

A partir del dia 7 i durant 10 dies, és a dir, fins al 17 de gener, es mantindrà el confinament municipal durant tota la setmana. Es tracta d’un enduriment respecte a les festes de Nadal a causa de l’empitjorament de les dades de la covid dels darrers dies.

Aquí pots consultar totes les mesures i restriccions que s’apliquen a partir del 7 de gener:

Centres comercials tancats

L’únic comerç que podrà obrir serà aquell amb menys de 400 metres quadrats i els essencials. Els centres comercials de Catalunya tornen a estar tancats i els caps de setmana està prohibida tota l’activitat comercial no essencial.

Restaurants i bars mantenen l’horari d’esmorzar i dinar

La restauració i la cultura mantenen les mateixes restriccions que fins ara (amb dues franges horàries d’obertura). Des del dilluns 21 de desembre, tenen horaris restringits. Només poden obrir per servir esmorzars o dinars. En concret, poden obrir entre les 7.30 i les 9.30 h i entre les 13 i les 15.30 h. Els comensals han de portar la mascareta en tot moment, només se la poden treure en el moment de beure o menjar.

A més, per als sopars només es pot oferir servei de recollida al local, entre les 19 i les 22 h, i a domicili, fins a les 23 h. També es prohibeix l’obertura dels bars i restaurants dels centres comercials.

Esport, només a l’aire lliure

Les activitats esportives queden suspeses a excepció d’aquelles que es facin a l’aire lliure. Pel que fa a les activitats culturals es mantenen al 50 % sempre que no se superin les 1.000 persones.

Reunions de sis persones

Pel que fa al nombre de persones permès a les reunions familiars, es manté. Són sis persones, malgrat per Nadal es va fer una excepció els dies destacats, permetent trobades de fins a 10 persones amb només dues bombolles de convivència.

Tornada a l’escola, l’11 de gener

També per a les escoles es manté el mateix calendari obriran l’11 de gener. Tot i això, les activitats extraescolars se suspenen, a excepció d’aquelles que s’organitzin amb el mateix grup de convivència de l’escola. Les activitats de lleure queden suspeses i les esportives només es permeten si es fan a l’aire lliure.

Toc de queda fins a les 22 h

Hi ha altres mesures que es mantindran fins al final de la desescalada: el toc de queda o confinament nocturn. El toc de queda, entre les 22 i les 6 h, es preveu que segueixi vigent fins a la darrera fase, tot i que en dates assenyalades de Nadal se n’ha retardat l’horari.

Excepcions a les restriccions de mobilitat

Sempre acompanyat del certificat autoresponsable de desplaçament:

 • Assistència a centres i serveis sanitaris i socials.
 • Compliment d’obligacions laborals.
 • Assistència a centres universitaris, docents i educatius.
 • Retorn al lloc de residència habitual o familiar per una necessitat justificada.
 • Assistència i atenció de persones grans, menors, dependents, amb alguna discapacitat o especialment vulnerables.
 • Desplaçament a entitats financeres i d’assistència per a gestions que no es puguin fer telemàticament.
 • Actuacions urgents davant d’organismes públics, judicials o notarials.
 • Renovació de permisos i documentació oficial.
 • Realització d’exàmens o proves oficials inajornables.
 • Exercici del dret de manifestació i participació política.
 • Situacions de força major o de necessitat.
 • Qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga degudament acreditada.

Certificat d’autoresponsabilitat

Protecció Civil demana que els ciutadans omplin un certificat d’autoresponsabilitat en el cas que vulguin realitzar un desplaçament de força major o algunes de les excepcions de mobilitat esmentades. Durant el primer estat d’alarma, el mes de març, la Generalitat ja va posar a disposició de la població un document que el ciutadà havia de signar per concretar quin tipus de desplaçament realitzava. Entre les causes de força major hi ha el desplaçament per anar a la feina, per motius mèdics o per cuidar una persona dependent.