Projecte en col.laboració amb tres municipis del Baix Ter : Torroella de Montgrí, Gualta i Ullà conjuntament amb la Diputació de Girona, el Consorci del Ter, la Universitat de Girona i els usuaris d’aigua del Baix Ter.
En pro de la biodiversitat, la sostenibilitat i la millora de les zones inundables del Baix Ter.
Ullà té el problema que recull tota l’aigua de la Vall de Santa Caterina
2.0000m x 500mm = 10.000m2
L’aigua de l’escorrentia de la Vall de Santa Caterina, arriba a Bellcaire i es deriva al rec Madral d’Ullà, arribant tota l’aigua en plena zona urbana.
Un cop creuada la zona urbana, arriba a la C-31, la creua i arriba rec avall fins al Riu Ter, més avall de la Resclosa, ja en terme de Torroella. Si el Ter va amb molt de cabdal, l’aigua no pot sortir i és quan s’acumula en els camps, provocant inundacions als camps de conreu.
Ullà té la virtut que el rec Madral travessa camps i zona urbana, per tant, és un espai de domini públic hidràulic en el qual podem intervenir per millorar la Biodiversitat.
Es proposa millorar la biodiversitat tot estudiant, valorant i plantant les espècies de ribera necessària per a mantenir la fauna autòctona del rec Madral i millorar les condicions.
Millorant els passos de fauna del rec Madral, també podem millorar els de la carretera C-31, tot establint diferents punts , por on podrà escórrer l’aigua per una banda, i per l’altra, crear nous passos de fauna gran i petita, per evitar problemes tant de cara a les inundacions com de cara als accidents amb fauna cinegètica.
Recuperació la Riba del Rec Madral
L’Ajuntament ha creat el jardí rural al costat de la rotonda d’Ullà i del rec Madral, com a punt d’inici de recuperació de la biodiversitat rec Madral, amb espècies de Ribera, autòctones i divulgatives de la plana del Baix Ter.
A partir d’aquí es volen recuperar les dues ribes del rec Madral, per a pas de manteniment passejada dels ciutadans i dignificació de la zona, de manera que augmenti la biodiversitat i la qualitat de les persones, la fauna i la flora.
Creació de basses de laminació i/o dipòsit de compensació del rec Madral per tal de retenir l’aigua de la Vall de Santa Caterina, es localitzaran diferents camps o parts de dall que puguin retenir l’aigua mentre duren les pluges, fins a 48h , i poc a poc deixar-la anar per tal d’evitar inundar la zona urbana.
També es pot instal.lar un dipòsit de compensació, situat a la part més llunyana de la zona urbana i a tocar del Rec Madral, amb la mateixa funció.
Segons els m2 d’aigua estimats que es recullin es podrà decidir la millor opció.
La zona d’Ullà és molt productiva a nivell agrícola, per tant, cal estudiar molt bé les diferents opcions, parlar amb tota la comunitat de productors i propietaris, i veurà la millor solució per tots, mitjançant la custòdia del territori per part de l’ajuntament i en col.laboració amb un o més propietats.
Com a resultat, es vol estudiar les diferents possibilitats i oportunitats i escollir entre tots la millor , per a fomentar una millora del rec Madral, per tant i de tot l’espai de domini públic hidràulic, que ajudi a recuperar els espais de servitud per a una millora en la qualitat dels ciutadans i de la biodiverisitat, en pro del canvi climàtic.