EL BAIX EMPORDÀ VALORA EN MÉS DE 17 MILIONS D’EUROS ELS DANYS PROVOCATS PEL TEMPORAL “GLÒRIA”

Els ajuntaments dels 36 municipis que conformen la comarca del Baix Empordà han realitzat la primera estimació dels danys provocats pel temporal Glòria per poder accedir als ajuts habilitats per part de diferents administracions. La xifra puja a gairebé 18 milions d’euros però encara falta per comptabilitzar desperfectes d’algunes zones que continuen inundades.

Dimarts 28 de gener de 2020. Aquest vespre les alcaldesses i alcaldes dels 36 municipis s’han reunit amb representants de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i del Consell Comarcal del Baix Empordà a la sala de Plens del Consell, a la Bisbal d’Empordà, per fer un balanç dels efectes a la comarca provocats pel temporal Glòria la setmana passada.

Les conseqüències de la borrasca ha ocasionat greus danys a infraestructures i equipaments municipals. La majoria dels informes d’avaluació dels ajuntaments parlen d’afectacions a camins i carrers, pèrdua de sorra en molts trams de les platges i  danys als passeigs marítims, pèrdua de contenidors, esllavissades de murs o avaries a la xarxa de l’aigua i l’enllumenat en diversos municipis.

A la sessió extraordinària del Consell d’Alcaldies la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà ha explicat que “ens comprometem conjuntament amb el govern de la Generalitat de Catalunya a prendre aquells acords que permetin fer front a l’emergència, coordinant especialment les afectacions amb el ministeri i la Diputació de Girona. Des del nostre departament tenim clar els efectes del temporal “Glòria” al llarg i ample del principat i ascendeix a uns 11 milions d’euros en l’àmbit agrícola. D’aquesta xifra, una estimació inicial situa en uns 700 mil al Baix Empordà. La nostra obsessió és que la zona afectada torni a ser productiva. La clau és que siguem molt diligents i ens coordinem extremadament bé”.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha assegurat que “des de la Diputació de Girona habilitarem una partida concreta per donar respostes a aquestes emergències que afecten gran part dels municipis de la demarcació. Fa temps que la Diputació treballa en línies d’ajuda com és el propi decret d’emergències per fer èmfasis especialment a l’arranjament de carreteres”.

En aquest sentit, el Delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, ha insistit que “coordinarem conjuntament amb el Consell Comarcal del Baix Empordà les actuacions a realitzar en el territori a través de les diferents subdelegacions. Demanem als alcaldes i alcaldesses una valoració més exhaustiva dels danys per poder complementar les ajudes. Necessitaríem tenir una radiografia del que va passar per començar a fer el tractament”.

El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, ha agraït “molt sincerament l’esforç de les alcaldesses i alcaldes de la comarca per la bona gestió de la crisis. Seguirem treballant al costat dels ajuntaments per ajudar en la coordinació de la reparació dels danys a tots nivells. Caldrà però treballar tots junts, Generalitat, Diputació i Serveis Territorials per estar més preparats, sobretot en temes d’infraestructures a les zones del litoral i dels pobles petits perquè no torni a haver-hi afectacions tant greus”.

A la sessió extraordinària del Consell d’Alcaldies també hi ha assistit Pau Presas, vicepresident primer de la Diputació de Girona; Bernat Costes, director de l’Oficina del Vicepresident; Raül Morales, director dels Serveis Territorials de la Presidència; Albert Ballesta, director dels Serveis Territorials d’Interior; Elisabet Sánchez, directora dels Serveis  Territorials del DARP; Maria Puig, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta del DipSalut; Diego Moxó, adjunt a Gerència per a la Coordinació Territorial de l’ACA; Salvador Sosa, cap de la unitat d’Inspecció de la Demarcació Territorial de l’ACA; Martí Pons, cap de l’ABP de Mossos d’Esquadra de la Bisbal d’Empordà; Josep Polanco, director de Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement i Pere Saló, director de Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat.

 

(Informació facilitada pel Consell Comarcal del Baix Empordà)