Trasllat de l’Ajuntament al

La seu de l’ajuntament d’Ullà estrena des d’avui dilluns un nou emplaçament al centre cívic de l’Eixample, entre el nucli històric i la Roqueta. El canvi d’emplaçament de la Casa Consistorial, ja previst amb la construcció de l’equipament polivalent, el 2008, s’ha fet amb la finalitat de millorar els serveis municipals, ja que l’actual immoble ha quedat petit, però també pel propi creixement del municipi, la rehabilitació de la zona històrica i les conseqüències del coronavirus Covid-19. Amb el canvi, l’Ajuntament passarà de tenir 75m² a 3 nivells i sense ascensor a uns 300m² a un únic nivell, a la planta pis de l’equipament i amb ascensor. L’antic Ajuntament, d’altra banda, es reconvertirà en un espai coworking, per a joves emprenedors i viver d’empreses.

El nou Ajuntament comptarà amb una zona de recepció, despatxos d’administració, de secretaria, d’Urbanisme i d’alcaldia, sala de regidors, arxiu, lavabo i sala de plens (que també servirà per fer activitats diverses). Aquest edifici representarà el tercer immoble que ocupa la Casa de la Vila. Abans de l’actual casa del nucli antic, l’equipament municipal es trobava emplaçat a l’antiga església de Sant Andreu, després que passés a ser municipal a principis del segle XIX amb l’entrada en servei de l’església de Santa Maria. També va servir d’escola, fins que es va inaugurar el centre escolar, el 1928. L’any 1980, l’antiga parròquia es va rehabilitar com a Casa de Cultura.
El Centre Cívic es va començar a construir la primavera del 2006 amb la finalitat de ser el punt de trobada de tots els veïns, unint els tres sectors urbans del municipi. Fins i tot aquell any es va fer una consulta popular per triar el nom. Els quatre noms finalistes van ser Els Cugots, Olianus/Olianum, Josep Blanch i Ullà, que és el que finalment va guanyar. L’edifici, que va costar prop d’un milió d’euros, essent més de la meitat subvencionat, fa uns 1.440m² a dos nivells. La planta baixa es va destinar a diferents serveis, com pot ser Serveis Socials o el Casal de la Gent Gran, a més d’un espai polivalent i un bar. I la planta pis estava previst per al nou Ajuntament. Però el trasllat es va anar posposant, especialment perquè els diferents governs també van voler restar al centre històric. Fins i tot es va mirar d’ampliar l’equipament municipal amb una casa del costat. Al mateix temps, es va anar condicionant l’edifici a les noves necessitats. La principal reforma de l’Ajuntament es va inaugurar el 2001, en què es va construir una segona planta, a part de millorar la planta baixa i el primer pis. El 2018 es va fer una nova rehabilitació, especialment destinada a millorar l’atenció al públic, a la planta baixa, a part d’un repàs general de tot l’immoble.
L’immoble que fins ara era la seu de l’Ajuntament, amb planta baixa i dos pisos, es convertirà en un espai per a joves emprenedors i viver d’empreses. A més, hi haurà un tècnic que oferirà serveis diversos: assessorament empresarial, formació, xerrades, borsa de treball, networking… L’espai de coworking, com així ho ha decidit l’equip de govern, després de tenir en compte diverses opcions, serà possible amb poques modificacions internes de l’edifici, que mantindrà les actuals separacions i despatxos ja existents. A més, l’edifici ja compte amb tots els serveis necessaris, especialment telèfon, connexió a Internet de banda ample i climatització.