L’Ajuntament d’Ullà defensa millorar la carretera C-31, que passa a tocar el nucli urbà, que no pas la construcció d’una variant per la plana agrícola. Aquest és el principal argument de l’al·legació que presentarà l’Ajuntament a l’estudi informatiu i l’estudi d’impacte ambiental sobre la variant de la C-31 del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Una al·legació que tindrà en compte aspectes mediambientals, socials i econòmics i que és el fruit de les diverses reunions que ha tingut amb tots els sectors relacionats amb el territori. “Creiem que la variant 0 seria la proposta ideal”, ha dit l’alcalde, Josep López.
La proposta municipal de millora de la C-31 es concreta en ampliar l’actual vial al seu pas per la població, creant un espai per facilitar el pas de vehicles agrícoles. Però, a més, planteja alçar la carretera des del giratori de l’entrada al nucli urbà al giratori de l’Escala, conegut popularment com l’empalme, prendre les mesures pertinents per evitar la velocitat excessiva al seu pas per la zona urbana i, finalment, un estudi de viabilitat, a més de tenir en compte les necessitats reals del territori.
Amb aquesta sèrie de reformes a l’actual xarxa, l’Ajuntament creu que ja no caldria fer cap variant, que comportarà un fort impacte al territori, més quan l’afectació seria a la plana, molt rica a nivell agrícola, especialment amb plantacions de pomeres. Però també creu que podria comportar una afectació visual (per l’alçada), mediambiental (per més inundacions al nucli urbà) i econòmica (per l’efecte a més de 300 treballadors de la fruita). A més, defensa que la variant, que tindria per finalitat acabar amb les llargues cues de cotxes a l’època estival, no seria la solució, ja que la disminució de trànsit per l’actual via s’ha calculat que seria només d’un 10 per cent. “Pensem que la variant no resoldrà les cues de l’estiu”, ha afegit l’alcalde.
L’al·legació municipal s’ha consensuat entre l’equip de govern i l’oposició després de tenir en compte les informacions facilitades pel departament competent. Com també després de tenir reunions amb tots els sectors afectats, des dels pagesos a professionals de mobilitat i sostenibilitat mediambiental, passant per Unió de Pagesos, alcaldes dels municipis veïns, Unió de Regants, representants del Parc Natural del Montgrí, illes Medes i Baix Ter i de les entitats ecologistes presents al territori.